Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0181-325545
  • info@ewmakelaars.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0181-325545
12-12-2017

Is een lijfrenteverzekering nog wel van deze tijd?

Dat veel mensen aanlopen tegen een pensioentekort is vaak wel bekend. En dat een lijfrenteverzekering daar een oplossing voor kan zijn ook. Maar er zijn ook andere manieren.

In de pensioenregeling via de werkgever bouwen de meeste werknemers geen volwaardig pensioen op. Een pensioen ter hoogte van 70 procent van het laatstverdiende loon is het ideaal, maar weinigen zullen dit echt halen. Als je toch een goed verzorgde oudedag wenst, moet er dus wel iets gebeuren. Door het opbouwen van een lijfrentekapitaal kun je jouw pensioeninkomsten aanvullen.

Hoe werkt lijfrente?

Maandelijks of jaarlijks kun je een bedrag storten via banksparen of een lijfrenteverzekering. Met het ingelegde bedrag wordt een vermogen opgebouwd, waarmee je op jouw pensioendatum een extra pensioenuitkering kunt aankopen.
Plezierig is, dat je tegen die tijd met het opgebouwde kapitaal gewoon kunt shoppen bij financiële instellingen. En het gespaarde kapitaal ga je uiteindelijk dus storten bij de instelling die de hoogste maandelijkse uitkering biedt. Tot jouw pensioendatum stop je dus geld in de pot. En vanaf je pensionering krijg je vervolgens het kapitaal in termijnen weer uitgekeerd.

Waarom zou je kiezen voor lijfrente?

Het bedrag dat je nu inlegt is aftrekbaar van het inkomen. Dat maakt het gelijk ook minder 'duur'. En zodra je profiteert van de uitkeringen gaat de Belastingdienst er weer belasting over heffen. Alleen zit je tegen die tijd  waarschijnlijk in een lagere belastingschijf, waardoor een aardig fiscaal voordeel gaat ontstaan. Bovendien bouw je een kapitaal op waarover je geen vermogensrendementsheffing verschuldigd bent.

Kiezen voor de lijfrenteverzekering of voor banksparen?

Je kunt zelf kiezen hoe je het kapitaal opbouwt. In de lijfrenteverzekering groeit het kapitaal door de bijgeschreven winst van de verzekeraar. En bij het banksparen gaat het vaak om een vaste of variabele rentevergoeding.
Het voordeel van het banksparen is daarbij dat de kosten over het algemeen lager zijn. De rendementen zijn op dit moment laag door de lage rentestand, maar je moet het op langere termijn bekijken. En bij die keuze gaan we je graag helpen. 

Op jouw pensioendatum kun je opnieuw kiezen

Op jouw pensioendatum kun je bepalen wat voor soort uitkering je wilt: een periodieke uitkering via een verzekeringmaatschappij of via een bank. Vooral voor deze keuze is straks echt even advies nodig. Er zitten namelijk belangrijke verschillen tussen deze uitkeringsvormen. Bij een uitkering via een bank wordt een periode afgesproken waarin het volledige bedrag wordt uitgekeerd. Bij een uitkering via een verzekeringmaatschappij kan dat ook, maar daar kun je ook kiezen voor een levenslange uitkering. Al heeft dat uiteraard wel gevolgen voor de hoogte van de uitkering. 

Maar via een bank of via een verzekeringmaatschappij, lijfrente kán erg interessant zijn om een dreigend pensioentekort op te vangen. Maar het antwoord op de vraag welke keuze we moeten maken begint eigenlijk bij de vraag 'Hoe groot is jouw pensioentekort?'

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens