Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0181-325545
  • info@ewmakelaars.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0181-325545
04-04-2018

Werkt jouw kind parttime? Vraag belastingteruggave aan.

Jongeren die parttime werken betalen vaak teveel inkomstenbelasting. De werkgever houdt namelijk een loonheffing in op de inkomsten. Dit kun je (deels) terugvorderen.

Baantjes in de horeca of in een supermarkt zijn populair onder jongeren. Ze doen het werk naast de opleiding en vooral als ze nog geen 23 jaar oud zijn hebben ze vaak nog geen hoog uurloon.
Over inkomsten zijn ook jongeren natuurlijk belasting verschuldigd. Maar waarschijnlijk komen ze qua verdiensten niet boven de drempels uit. En dan zou de belastingheffing dus te zwaar zijn. 

Hoe kun je belastingteruggave aanvragen?

Belasting terugvragen lijkt ingewikkeld, maar meestal valt het erg mee. Je kunt namelijk gewoon een aangifte inkomstenbelasting invullen. Dit kan via de website van de Belastingdienst, maar met de aangifte-app is het nog eenvoudiger. Voordat je de aangifte indient zie je al of je belasting terug krijgt of niet. 

Hoe is de vraagstelling?

Je hoeft geen verstand van belastingen te hebben voor het terugvragen van de betaalde belasting. Van de meeste vragen ken je de antwoorden vaak zelfs al uit het hoofd.
De Belastingdienst vult vooraf ook al gegevens in. Met een beetje geluk vind je daar gelijk al de juiste inkomsten. Je hoeft ze dan alleen nog maar te controleren. Het programma of de app loodst je door de aangifte heen. Belangrijke vragen kun je niet overslaan. Pas als ze beantwoord zijn kun je verder.

Wat heb je nodig voor het indienen van de belastingteruggave?

Het BSN (burgerservicenummer) kun je niet zonder. Hetzelfde geldt voor de DigiD. Is er nog geen DigiD bekend voor jouw zoon of dochter? Deze kun je aanvragen op die website.
Kies voor de vooringevulde aangifte. Die heeft als voordeel dat belangrijke gegevens gelijk al in de aangifte staan. Houd de jaaropgave wel bij de hand om de gegevens van de Belastingdienst te controleren. Het kost even moeite, maar over een jaar gerekend kan het om een leuk bedrag gaan.

Heeft je zoon of dochter vóór 2017 ook al gewerkt?

Het feestje kan nog groter worden. Je kunt namelijk over de afgelopen vijf jaren nog belastinggeld terug vragen. Dus je kunt nog terug tot 2013. Per jaar vul je een apart aangifteformulier in. Vanaf 2014 kun je kiezen voor een vooringevulde aangifte. Als je de loonstroken bij de hand hebt, kun je in een paar uurtjes alle aangiftes invullen en versturen naar de Belastingdienst. Het versturen gaat uiteraard ook digitaal.

Over vijf jaren gerekend kan er recht bestaan op duizenden euro’s. Wel even de moeite waard dus om hier tijd in te steken. Durf je het zelf niet aan? Je kunt een deskundige inschakelen, maar probeer het in ieder geval eerst zelf. Moeilijk is het namelijk niet.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens