Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0181-325545
  • info@ewmakelaars.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0181-325545
01-03-2019

Hoe riskant is een stijgende hypotheekrente?

De rentestand is al jaren achtereen laag, maar daar gaat hoe dan ook een keer verandering in komen. Huiseigenaren kunnen zich hier tegen wapenen. Hoe doe je dat?

Voor kopers van huizen zijn het gouden tijden. Ze kunnen tegen een zeer lage hypotheekrente voor een lange periode de maandlasten vastzetten. Ook huiseigenaren bij wie de rentevast periode binnenkort afloopt kunnen profiteren van de lage rente. Zelfs als de rentevast periode nog jaren loopt kun je een graantje meepikken, namelijk door het openbreken van de rentevast periode. Je betaalt wel boeterente, maar deze investering verdien je terug.

Wat gaat de hypotheekrente doen in 2019?

De meningen zijn erover verdeeld, maar gemiddeld verwachten economen een lichte stijging van de hypotheekrentes. Voor een rentevast periode van 10 jaar of langer kun je een paar tiende procentpunt aan stijging verwachten. Kortom, nu is een goed moment om te kopen. Er worden namelijk stijgende huizenprijzen verwacht en de hypotheekrentes stijgen ook nog eens.

Wat kunnen huiseigenaren doen tegen de stijgende hypotheekrente?

De gevolgen voor jou zijn afhankelijk van de resterende looptijd van jouw rentevast periode. Moet je in 2019 een nieuwe keuze maken? Op verzoek kun je de beslissing hierover vervroegen. Jouw hypotheekadviseur kan jou hiermee helpen. Als de hypotheek nog een aantal jaren vaststaat, zijn er ook mogelijkheden om te profiteren van de lage rente. De bank zal jou een boeterente in rekening brengen, maar je kunt wel direct de hypotheekrente voor een langere periode vastleggen na het openbreken.
Rentemiddeling is ook nog een optie. Of het verstandig is moet blijken uit een adviesgesprek met jouw adviseur.

Potentiële kopers moeten het kopen niet te lang uitstellen

Twijfel je nog over het kopen van een huis? Wacht liever niet tot de hypotheekrentes sterk stijgen, want stijgende rentes en stijgende huizenprijzen kunnen de spoeling nog dunner maken. De huizen die binnen jouw budget passen worden overigens wel steeds schaarser.
Niet voor iedereen is het niet kopen van een huis een eigen keuze. Het kan bijvoorbeeld mislukken door een te laag inkomen van starters. Of de studieschuld verpest de mogelijkheden. Met spaargeld kun je het probleem oplossen, maar het opbouwen van een spaarkapitaal kost natuurlijk ook tijd. Mogelijk is de enige optie dan nog het bijstellen van de wensen. Misschien moet je voor het kopen uitwijken naar een andere plaats, of toch een huis kopen met een kleinere tuin of een slaapkamer minder.

Maar kies bij voorkeur voor een langere rentevast periode

In 2019 wordt een kleine verhoging verwacht, maar de jaren daarna kunnen de rentes blijven stijgen. Houd daar rekening mee bij het kiezen van een nieuwe rentevast periode. De stijgingen kunnen beperkt blijven de komende jaren, maar dat weet je niet zeker. Met een langere rentevast periode kies je voor zekerheid en stabiliteit.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens